Dom > Rješenja > Sadržaj

Napomene prilikom izbora CMM-a

Aug 24, 2017

A. Merni opseg

Ovo je primarni faktor koji bira CMM. Kada planiramo kupovinu koordinatne mjerne mašine (CMM) , trebamo prvo znati periferne dimenzije proizvoda, a zatim izaberite veličinu CMM-a. Pri izboru tipa mosta CMM, na primer, cena opreme je proporcionalna rasponu snopova, tako da možemo samo zadovoljiti opseg mjerenja, a ne potrajati nepotrebnom velikom opsegu. Ako se radni komad mjeri samo dio čitavog proizvoda, onda je potrebno odabrati CMM koji također može staviti cijeli radni predmet na stolu, au isto vrijeme uzeti u obzir težinu proizvoda, ne više od CMM ograničenja. Na opseg merenja utiče i odabrani sistem sonde, jer će sonda zauzeti određenu količinu mernog prostora.

1. Rotirajuća sonda: uglavnom se koristi u proizvodnom tipu CMM

2.Sonda s fiksnim tipom: uglavnom se koristi u tri-CMM

Tokom rotacije nema greške rotacije. Zbog radnog principa rotirajuće sonde i stacionarnih razlika u sondi, pa u izboru merne opreme kada postoji razlika između mernog opsega: rotirajuća sonda zahteva veći opseg merenja. Za isti radni deo, rotirajuća sonda u procesu rotacije zauzima malo prostora. Prema našem praktičnom iskustvu, u izboru CMM-a, ako s rotacijskom sondom, razmotrimo više CMM opsega.

Surmin_副本.jpg

B. Tačnost

CMM je mjerni instrument za mjerenje geometrijske veličine i greške u položaju u obliku predmeta, zadovoljavajući preciznost zahtjeva je preferirani cilj. Kada je CMM odabran, možemo uporediti mernu tačnost koja se zahteva od izmerenog radnog komada sa meračkom mašinom. Precizno poređenje nije jednostavan proces poređenja. U tehničkoj specifikaciji merne mašine obično se daju formule za izračunavanje neizvesnosti jednoslojne dužine i merenje prostora, a data je tačnost ponovljenog merenja. Kada se vrši merenje, neizvesnost merenja merenih parametara ograničena je na određeni opseg. U opštim merenjima, potrebno je izmeriti mnoge točke detekcije. Kod merenja tolerancije oblika oblika, veliki broj tačaka detekcije uključeni su u izračunavanje, što će generirati greške.

Ukratko, korisnik bi trebao izabrati nešto veću preciznost (uključujući ponovljivu preciznost) CMM. Ovo nije samo zbog složenosti mjernog dela, pogrešnost mjerne tačke može biti uvedena veća je nego što se očekivalo (promjena glave sonde ili duži produžni trak će uvesti veću grešku merenja), a preciznost merila mašina će se smanjivati koristeći povećanje broja.

Molimo Vas da nas obavestite ako imate bilo kakvih pitanja ili saveta

E-mail: overseas@cmm-nano.com