Dom > Rješenja > Sadržaj

Funkcija i značaj trodimenzionalnog merenja

Jul 19, 2018

Od 1960-ih godina, industrija je postigla veliki razvoj. Uz porast industrije industrijske proizvodnje, automobilske, vazduhoplovne i elektronske industrije, za razvoj i proizvodnju raznih vrsta kompleksa potrebna su napredna tehnologija i instrumenti za testiranje, koji oslikavaju tri koordinatne merne mašine i 3D merne tehnologije koja se pojavljuju u istorijskom trenutku i brzi razvoj i poboljšanja.

Pojava koordinatne merne mašine predstavlja prekretnicu u tranziciji mernog instrumenta od klasičnog ručnog do savremenog automatskog testiranja. Koordinatna mjerna mašina igra važnu ulogu u 3D mjernoj tehnologiji u sljedećim aspektima:

  1. Rešeno je mjerenje dimenzija galerije složenih oblika površina, kao što su prečnik rupe i položaj rupa dijelova tijela kutije, sečiva i zupčanika, automobila i aviona, itd.

  2. Preciznost 3D merenja je poboljšana. Trenutno preciznost jedne osovine visoke precizne koordinatne mjerne mašine može doći do dužine manje od 1um i dvodimenzionalne prostorne preciznosti od više od 1 ~ 2um. Za tro-koordinatnu mernu mašinu koja se koristi za detekciju radionice, tačnost mjerenja svake osi može se postići na 3 ~ 4um.

  3. Promoviše se razvoj automatske proizvodne tehnologije jer mašina za merenje koordinata može formirati proizvodnu liniju ili fleksibilan proizvodni sistem sa CNC mašinskim alatom i mašinskim centrom.

  4. Sa kontinuiranim razvojem automatizacije, mjerna efikasnost koordinatne mjerne mašine je značajno poboljšana.