Dom > Rješenja > Sadržaj

Nekoliko osnovnih principa mjerenja dužina (I)

May 04, 2017

Minimalni deformacija Princip

U mjerenje dužine, uzrok deformacije komada da se testiraju i mjernih instrumenata je uglavnom zbog termičke deformacije i elastične deformacije (kontakt deformacije i deformacije uzrokovane gravitacije). Deformacije čini izmjerena komad i veličina za mjerenje promjene opreme, i utiče na preciznost i pouzdanost mjerenja rezultat je. Stoga, u procesu mjerenja, treba da pokušamo da minimizira deformacije zbog raznih uzroka, to je princip minimalne mjerenje deformacije.

1.   termo deformacija

(1) Pregled

Heat kaljuže hladnim stezanjem, ovo je prirodna pojava, to je to funkcija koja često dovodi do ozbiljnih odstupanje rezultata mjerenja.

Formula za linearnog termičkog deformacije je:

△ L = L • a • △ t

L - Površina objekta, mm;

A - Linear Koeficijent toplinskog širenja, 10-6 / ℃;

t - varijacija temperature, ℃.

Na primjer: u trećem redu skali standardnih metalnih linearni koeficijent toplinskog širenja: a = 18,5 × 10-6 / ℃, ako promjene temperature t = 1 ℃, tako da 1 metar će se promijeniti: L = L a • △ t = 1000 × 18,5 × 10-6 / = 18.5 μ m

Za precizno mjerenje , jaz je vrlo velika.

Kao rezultat toga, za testiranje dijelova visoke preciznosti, dijelova velikih dimenzija, uticaj temperature je faktor koji se ne može ignorirati.

Svi preciznost test treba da vladaju temperaturi , posebno za mjerenje dužine, gotovo sve propis verifikaciju ukazuje na zahtjeve temperature. To znači da pod određenim uvjetima mjerenja temperature ne treba korekciju temperature, u suprotnom će se revidirati. Za veliku preciznost, velikih dimenzija materijala mjerenje je potrebno izotermni.

(2) Termalna deformacije dovodi do pogreške mjerenja

Greška mjerenja uzrokovana vrućim deformacije je uglavnom zbog razlika u temperaturi između komada da se testiraju i merni alat. Trebalo bi da postavite komade biti test i mjerenje alata (m) u laboratoriju za izotermne prije mjerenja (izotermni vremenski period se odnosi na temperaturne razlike, masa, rasipanje topline područje i okolnih srednje i drugih faktora). Ali bez obzira na izotermni, velike temperaturne površinu i unutrašnje delove nisu jednaki; čak iu termostatske komore, distribucija polje temperatura nije nužno homogen. Tu će biti određene pogreške za mjerenje temperature. Mjerenje temperature okoline zbog ljudskog tijela, kao što su rasvjeta izvor topline će biti nestabilno. Nakon izotermni, mjerna greška uzrokovana toplotne deformacije će postati vrlo mali, u određenom preciznošću mjerenja, može se zanemariti.

U mjerenja, gotovo ljudi plaćaju samo pažnju na stanje konstantne temperature, ignorisali utjecaj uzrokovan temperatura provodljivosti tijela. Na primjer:   unutar čeljusti sa dužinom od 280 ~ 4000mm, staviti u rukama 2-5mins, dužina će se povećati za 20 ~ 50 μ m, koristite kažiprst i palac (bez rukavica) da se mjerač blok za 20 mm 30 e, njegovo veličina će se povećati za 0,5 μ m (nije dozvoljeno).

Prema tome, visoka merila preciznost , kao što su kontakt interferometar, ravna i gusta interferometar i stan kristala debljine Interferometar moraju biti opremljeni sa sprečavanje i smanjenje termo izolaciju uređaja.


Molimo vas da nas obavijestite ako bilo kakvih pitanja ili savjet

E-mail: overseas@nano-cmm.com